Snøen forvandler landskapet helt. Mange av detaljene blir skjult og nye detaljer kommer frem. På vinteren gjelder det å være en spontan fotograf med tanke på de få timene med sollys. Lyset kan forsvinne like raskt som det kommer. En morgen vi våknet opp så det slik ut, nydelig lys og med et lett dekke av dis/frost.
Snøen kan også gi vanskeligheter med eksponeringen. Da gjelder det å få eksponeringen riktig. Bruker man kameraets innebygde lysmåler, vil snøen i bildet ofte se grå og møkkete ut. Dette er fordi snø reflekter mye lys, og kameraets lysmåler blir derfor lurt til å tro at motivet er lysere enn det egentlig er. For å få snøen hvit og fin må altså bildet overeksponeres. Hvor mye bildet bør overeksponeres med, er egentlig et spørsmål om prøving og feiling, men det finnes noen enkle regler man kan følge. Om størstedelen av motivet består av snø, kan det være lurt å overeksponere med 2 stopp, altså sette EV til +2. Om snøen spiller mer en birolle i bildet kan det holde å overeksponere med 1 stopp, altså sette EV til +1. Det er viktig å ikke overeksponere for mye, ettersom snø da kan miste all detalj og virke flatt og utbrent.
Det snødekte landskapet gjør at mønster og linjer kommer godt fram, som her i Hardanger med alle frukttrærna. Dette svart-hvitt bildet fungerer også godt med farger. Nedenfor er samme bilde med fargerike hus.
Bilder er også dokumentasjon. Bildet over er tatt i fra passasjersiden på vei hjem. For vi på vestlandet er ikke bortskjemt med for mye snø. Men vi klarer å kose oss i lett snødekke også! Det viktigste er å ha med kamera og bruke det. Prøve og feile... Det tåler en støyt og det er dyrere å ha det liggende hjemme i skuffa.
Vinteren gir en helt spesiell stemning. Det å vente på det rette lyset kan gi fantastiske bilder som forteller mer enn 100 ord. Bildene under er fra Hå gamle Prestegård hvor sola holt på å gå ned i havet.
♥ Sønnøve